Dvojici kreativaca i prijatelja pridružila se ljubav prema biljkama: sada imaju cvjećarnicu s posebnim konceptom

Odrastati Maja Subotić Šušak (30) u Kostreni i Katarina Zlatec (34) u Đurđevcu obilježili su neposredni kontakt sa prirodom i ljubav prema cvijeću. Maja ga je, kaže, naslijedila od bake s kojom je brala samonikle biljke i pravila herbarijume.

S druge strane, Katarina je uvijek sanjala o vlastitoj farmi i vrtu punom cvijeća, a san joj se ostvario prije tri godine kada su sa suprugom Antom kupili kuću u Gornjoj Bistri. Zasadila je mali vrt, počela brati bilje u obližnjoj šumi i praviti vijence za svoj ukus.

Iako su se upoznali kao studenti, budući da su obojica magistrirali vizuelne komunikacije na Studiju dizajna na Arhitektonskom fakultetu, Maja i Katarina tek su shvatile da dijele isti senzibilitet prema biljkama i estetici zahvaljujući komunikaciji na društvenim mrežama.

Iz toga se razvilo prijateljstvo, ali i poslovna ideja – potpuno drugačiji koncept cvjećare, nazvan “Samonikla”, koji kombinira njihove strasti prema umjetnosti, prirodi i cvijeću.

Pročitajte takođe: Lockdown ju je natjerao da započne vlastiti posao: Vinkovčanka pravi neodoljive vaze, tanjure i šalice

– U jesen prošle godine odredili smo smjer kojim želimo ići, a to je održiva cvjećarstvo – kaže Maja Subotić Šušak. Pristup im je organski, čist, jednostavan, a kreiraju bukete i vijence od suhog i svježeg cvijeća u želji da odraze sirovu ljepotu prirode u svom radu.

Žele nadahnuti ljude

Kao dizajnerima to im je jako važno, tako da kombiniraju biljke i boje koje prenose osjećaj ravnoteže i harmonije šume u sezoni. Kako se svjetski pogled na cvjećarstvo mijenja, tako se i oni nadaju da njihov rad može potaknuti ljude na razmišljanje o održivosti i onome što kupuju. Stoga u proizvodnom procesu koriste samo prirodne materijale – rade bez cvjetne spužve, bez plastike, ljepila, bojenja, izbjeljivanja … Uz to, ne žele sudjelovati u stvaranju nerazgradivog otpada koji nastaje cvjetna industrija, poput plastične ambalaže, kontejnera, ukrasa, vrpci, sintetičke podloge …

Pročitajte takođe: U potrazi za malim Zagrebom: Minijaturne umjetničke instalacije u čast prošlosti

– U inostranstvu, posebno u Australiji, koncept održivog cvjećarstva vrlo je relevantan. U Hrvatskoj je još uvijek u povojima i voljeli bismo da javnost više o tome govori i educira ga. Bere beremo u šumi, uzgajamo ih u vrtu u Gornjoj Bistri i kupujemo od lokalnih proizvođača. Hrvatska uvozi puno cvijeća, dolazi iz Nizozemske, Afrike, putuje avionom do prodavača, zatim do cvjećarnice i tek onda do kupca. A da ostane „svjež“ – tretira se hemikalijama. Naš pristup je drugačiji – kada osoba naruči buket, cvijeće se tek tada bere, priprema i tako dolazi do vašeg doma. Zbog toga naši buketi mogu izgledati svježe i nakon 14 dana – objašnjava Katarina Zlatec.

Za sada se njihove kreacije mogu naručiti putem stranice na Instagramu, ali za mjesec dana planiraju otvoriti cvjećarnicu nedaleko od Kvaternikova trga u Zagrebu, svojevrsni izložbeni salon u kojem će kupci sami moći vidjeti originalnost svog izraza .

Total
1
Shares
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Prethodni članak
Ronaldova odbačena kapitenska traka prodana na aukciji za 63.560 eura

Ronaldova odbačena kapitenska traka prodana na aukciji za 63.560 eura

Sledeći članak
Humanitarna akcija za braću Kardović

Humanitarna akcija za braću Kardović

Povezani članci