19.5 C
Novi Pazar
Četvrtak, 30 Juna, 2022

Hronologija SUKOBA u porodici Zukorlić! Otkrivamo detalje svađe oko Univerziteta u Novom Pazaru

Nakon incidenta koji se sinoć dogodio ispred Internacionalnog univerziteta u Novom Pazaru, građani tog grada i dalje su u šoku zbog dešavanja. Naime, novopazarski portali juče su izvestili da je došlo do sukoba između pripadnika obezbjeđenja u zgradi Internacionalnog Univerziteta i još nekoliko lica, te da je navodno neko fizičkom silom htjelo da preuzme kontrolu nad zgradom Univerziteta, a portal Nova.rs otkriva pozadinu i detalje pomenutih događaja.

Nakon što je Islamska Zajednica u Srbiji donijela odluku u kojoj se kaže da svi vakufi ( institucije i prostori ) koji pripadaju ovoj zajednici moraju da imaju obezbjeđenje koje angažuje ova zajednica a koje u većini slučajeva vodi Muhamed Zukorlić brat rahmetli muftije.

Predsjednica Univerziteta Elma Elfić Zukorlić, druga žena rahmetli Muamer efendije Zukorlić, angažovala je privatno profesionalno obezbjeđenje koje je trebalo da obezbjeđuje zgradu Internacionalnog univerziteta, ali je nakon sinoćnjeg incidenta koji se dogodio ispred ovog univerziteta, kontrolu nad ovom zgradom ipak preuzelo obezbjeđnje “ Berk “ koje vodi Muhamed Zukorlić, a koje obezbjeđuje vakufe Islamske zajednice u Srbiji.

Incident se dogodio sinoć oko 21h, kada je na dežurstvo došlo obezbjeđenje Islamske zajednice i privatno obezbjeđenje koje je angažovano od strane predsjednice ove instutcije Elme Elfić Zukorlić.

Kako je za Nova.rs sinoć saopšteno od strane informativne službe internacinonalnog univerziteta, Islamska zajednica odnosno njeno obezbjeđenje kojim rukovodi Muhaned Zukorlić nisu imali nikakav profesionalni ugovor o obezbjeđivanju ove institucije, a obezbjeđenje koje je angažovala predsjednica univerziteta Elma Elfić Zukorlić ima profesionalni ugovor.

Kako su nam oni rekli, tokom sukoba ova dva obezbjeđenja u protirnici univerziteta zaključao se Muhamed Zukorlić, ali je nakon inicijative Islamske zajednice ipak napustio portirnicu, ali je dogovoreno da oni sinoć obezbjeđuju univerzitet, te da će se danas raspravljati o tome ko će u budućnosti raditi taj posao.

Elma Elfić Zukorlić rekla je sinoć medijima da su sve odluke o angažovanju profesionalnog obezbjeđenja donijete od strane organa Uprave Univerziteta, te da je to prvi put da ta visokoobrazovna ustanova potpisuje ugovor o angažovanju sa profesionalnim obezbjeđenjem, što navodi, ranijih godina nije bio slučaj.

”Izražavam duboko žaljenje što je večeras izostao profesionalizam i objektivnost i upućujem apel i molbu nadležnim organima da zaštite autonomnost Univerziteta od bilo kakvih političkih uticaja”, poručila je sinoć nakon incidenta predsjednica Univerziteta u Novom Pazaru Elma Elfić Zukorlić.

Muamer Zukorlić i Elma Elfić Zukorlić Foto:E-Stock/Dušan Milenković

Sa druge strane, Muhamed Zukorlić brat rahmetli, rekao je u izjavi za medije da oni neće dozvoliti da osobe bez legitimiteta angažuju bilo kakva obezbeđenja i donose odluke o njima:

“Mi koji smo branili vakufe nećemo dozvoliti da nelegitimne osobe dovode obezbeđenja iz Beograda ili bilo odakle sa strane, bez znanja prvog čovjeka, rekotora Univerzteta. Nastavićemo da branimo i da živimo za vakufe iako njegovog vakifa odnosno mog brata Muamera Zukorlić nema, i to ćemo činiti još jače nego što smo to činili kada je bio živ”, rekao je Muhamed Zukorlić, direktor obezbjeđenja “Berk” i brat rahmetli muftije.

Muamer Zukorlić Foto: Nenad Mihajlović

On je sinoć takođe rekao da Elma Elfić Zukorlić ne vrši funkciju predsjednika univerziteta, obzirom da je njena funkcija zamrznuta jer Elfić Zukorlić obavlja funckiju u Ministarstvu prosvete Republike Srbije.

Sead Bećirović, rektor Internacionalnog univerziteta, rekao je sinoć da oni kao uprava ove visokoobrazovne institucije nisu angažovali nikakvo privatno obezbjeđenje, jer godinama unazad sarađuju sa obezbjeđnjem “Berk” koji vodi Muhamed Zukorlić i da nije imalo potrebe da se anagužuje neko drugo obezbjeđenje.

Dok sa druge strane Elma Elfić Zukorlić smatra da je njen kolega Sead pod pritiskom dao ovu izjavu, jer po njenim navodima upravo on potpisao odluku o imenovanju novog obezbjeđenja i istakao da danima trpi pritiske što se po Elminim riječima može provjeriti u zapisniku sa sjednice ovog univerziteta.

Jutros se povodom dešavanja na ovom fakultetu oglasio i sam Usame Zukorlić koji je rekao da je Internacionalni univerzitet jedan od najvažnijih vakufa preminulog akademika muftije Muamera Zukorlića i naglasio da je njegov otac upravo na njemu i preminuo.

Usame kaže da je samo jedan amanet rahmetli muftije na toj ustanovi i da je to pisani testament odnosno statut – Poštovanje Statuta univerziteta, dokumenta koji je lično pisao rahmetli akademik.

“Zato mi, i kao naslednici muftijini i kao pripadnici Islamske zajednice, ćemo se pobrinuti da se čuva taj amanet”, rekao je Usame i naglasio da se na toj ustanovi ni jedna odluka više neće donositi mimo zakona i propisanih pravila, kao i da će prsti politika koje su se borile protiv Muftije i samog Univerziteta ostati daleko od te ustanove.

Najnovije vijesti

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Povezane vijesti