Kolagen – čudotvorac u borbi protiv starenja: Šta je to i kako može podmladiti našu kožu?

Da smo imali priliku potpisati da ćemo izgledati mlado do kraja života, mnogi od nas bi to učinili. Nemojmo se zavaravati pa ne činimo. Koliko god je teret starenja zapravo nezdrav, jer je to prirodan proces koji ne možemo izbjeći, toliko je prirodna naša želja da što duže izgledamo mladoliko i osjećamo se kao da imamo dvadesete.

Prvi znakovi starenja vide se na našem najvećem organu – koži koja toliko proračunato i lukavo odaje godine da se jednog dana ulovimo kako se gledamo u ogledalo i pitamo se gdje je nestao taj sjaj i sjaj na našem licu. Gdje su isparili?

Da, ovaj vrlo dobro poznati scenarij dodatno nas opterećuje pored mnogih egzistencijalnih problema i obaveza koje imamo, a stres favorizira stvaranje bora, mrlja, sijedih i sličnih izdajnika.

Kolagen – čudotvorac u našem tijelu

Jedan od razloga neizbježnog starenja organizma je oksidativni stres, odnosno djelovanje zlih slobodnih radikala – hemikalija proizvedenih tjelesnim procesima ili iz vanjskih izvora kao što su razne vrste zagađenja. Oštećuju naše stanice i uništavaju kolagen, vrlo važan protein i jedan od najzastupljenijih u našem tijelu.

Kolagen je odgovoran za izgradnju vezivnog tkiva kože, kostiju, kože, mišića, ligamenata i tetiva. Možemo ga shvatiti kao prirodni “ljepilo” koje jača strukture dijelova tijela, ali ga i štiti od štetnih tvari i raznih prijetnji.

Uz to, kolagen je ključni faktor u mladolikoj pojavi kože jer joj daje elastičnost, punoću i zdrav sjaj.

Ono što kožu čini drugačijom s godinama i mnogo je sklonije borama i neželjenim promjenama je smanjena proizvodnja kolagena koja započinje i prije tridesete godine.

Kako kolagen usporava starenje?

Ako su vas prethodne činjenice malo zabrinule i rastužile, razumijemo vas. Ne možemo se boriti protiv nekih čimbenika, a takvi su uglavnom vanjski, ali možemo se boriti protiv nekih. Pravilna prehrana igra važnu ulogu u održavanju zdravlja tijela, kao i redovna fizička aktivnost i posvećenost sebi. Način na koji živimo zapravo je najvažniji faktor u borbi protiv preranog starenja.

Ali dijeta i aktivnost ponekad nisu dovoljni sami po sebi jer je naše tijelo složeni mehanizam koji, da bismo mogli pravilno raditi, moramo stimulirati na razne načine. Jedan od njih je uzimanje dodataka ishrani koji stimulišu proizvodnju kolagena.

Da bi funkcionirali, ili da bi sinteza kolagena bila učinkovita, ovi dodaci moraju imati nekoliko sastojaka poput vitamina C, poznatog antioksidansa koji pretvara esencijalnu kiselinu lizin i ne-esencijalnu kiselinu prolin u aminokiseline hidroksilizin i hidroksiprolin. Pored toga, postoji hijaluronska kiselina koja takođe stimuliše proizvodnju kolagena i popravlja oštećena kolagenska vlakna.

Dodaci koji potiču proizvodnju kolagena obično dolaze u prahu, kapsulama ili tečnom obliku, a potonji su najpraktičniji za konzumaciju jer ih možete stavljati u svoju omiljenu hranu – smoothieje, supe, razna pića i slično. Da se ne biste izgubili na Internetu u potrazi za najboljim proizvodima, donosimo vam nekoliko prijedloga ‘tečnog kolagena’.

Koža Yasenka Collagene Prestige 10000,, 191,25 kn

Kombinacija kolagena, hijaluronske kiseline i kompleksa vitamina B hrani kožu iznutra, a vitamin C doprinosi normalnoj proizvodnji kolagena za normalnu funkciju kože i doprinosi zaštiti stanica od oksidativnog stresa.

Gaia prirodni kolagen, 229 kuna

Super koncentrirani dodatak prehrani protiv starenja za cjelokupnu njegu kože, jačanje kose i noktiju, te jače kosti i fleksibilnije zglobove. Sadrži riblji kolagen koji je najjači i najsigurniji oblik kolagena, MSM, hijaluronska kiselina, biotin, vitamin C, kompleks B6 i cink.

MIKEDA Active Collagen 5000 Anti-Age, program za tri tjedna 329 kuna

Dodatak svakodnevnoj njezi kože njeguje iznutra za vidljive rezultate izvana. Sadrži hidrolizirani kolagen koji je bogat izvor peptida koji stimuliraju fibroblaste da proizvode kolagen. Jedinstveni peptidi kolagena takođe povećavaju proizvodnju hijaluronske kiseline što rezultira povećanom vlagom u koži.

Total
1
Shares
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Prethodni članak

Zukorlić: Zbog sistemske korupcije u Poreskoj upravi građani Novog Pazara ostaju bez značajnih sredstva (Video)

Sledeći članak

Berber: Moramo da pobedimo Voždovac (sreda, 18.00)

Povezani članci