Lockdown ju natjerao na pokretanje vlastitog posla: Vinkovčanka izrađuje neodoljive vaze, tanjure i šalice

Krajem prošle godine, kada su mnogi morali mirovati s aktivnostima – zbog epidemiološke situacije prouzročene koronavirusom – Vinkovčanka Mirjana Pjevac (27) pokretala je novi posao. A nedavno je na Instagramu predstavila i prve radove nastale pod brendom svog umjetničkog studija Forma, za koji izrađuje skulpture, tanjure i šalice od gline. Na ideju je došla još u prvoj polovici 2020., vrlo brzo nakon što se zaposlila kao restauratorica keramike u vinkovačkom Gradskom muzeju.

Čitajte i: Ljepota apstrakcije: Mlada dizajnerica osmišljava genijalne vizure dekortivnog kućnog tekstila s potpisom

– Kako je nastupio lockdown, situacija me natjerala da umjesto u muzeju radim kod kuće i svoj dom pretvorim u malu školu keramike. Uzela sam sav materijal i lončarsko kolo iz muzeja, stavila ga u dvorište te svakodnevno vježbala izradu, ali i proučavala povijest oblikovanja gline – govori Mirjana koja je diplomirala na Akademiji za umjetnost i kulturu u Osijeku, na smjeru grafike.

S procesom pečenja gline prvi se put susrela kao studentica, i to upravo u Gradskom muzeju, gdje danas radi.

– U prostoriji njihove restauratorske radionice bilo je malo prašnjavo lončarsko kolo koje kao da je čekalo da ga netko napokon počne koristiti – nastavlja Mirjana, koja svoje skulpture modelira i bez kola.

– Takav način izrade dopušta mi igranje, opuštenost, da radim isključivo intuitivno – otkriva Mirjana, kod koje proces izrade svakog predmeta traje oko dva tjedna.

Čitajte i: Kreativna obitelj iz Međimurja izrađuje neodoljive detalje za dom: Njihov izgled nadahnut je prirodom

Kreće od mehaničke pripreme gline gnječenjem, kako bi se istisnuli mjehurići zraka, nakon čega ide oblikovanje, sušenje, prvo pečenje i glaziranje pa drugi krug pečenja. Skulpture su uglavnom zemljanih nijansi, koje nanosi kistom ili izravnim uranjanjem u boju.

Želja joj je raditi u malim serijama jer inzistira na unikatnosti, a za jesen priprema samostalnu izložbu u vinkovačkoj Galeriji likovnih umjetnosti “Slavko Kopač”, gdje će predstaviti skulpture inspirirane poviješću grada i njegovom kulturom keramike

Total
0
Shares
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Prethodni članak

Kad policija upropasti istragu: 5 godina od ubistva pevačice

Sledeći članak

Odložen meč Vintersport – Novi Pazar

Povezani članci