Najljepša stvar koju ćete vidjeti ovih dana! Ukrasno drveće stvorit će nebesku atmosferu u vašem vrtu, donosimo vam izbor izbora

Šarmantni ružičasti prizori prirode na ulicama poput Zagreba Shulekove ovih dana su vrlo česti jer je – započela sezona cvjetanja mnogih ukrasnih stabala. Time je spomenuta ulica dobila status novog “vrha” i zamijenila donedavno omiljene Bogovićevu, Tkalčićevu ili Cvjetni trg. Voditeljica Marijana Batinić (40) također je velika obožavateljica ove lokacije, a objasnila je i zašto.

“Je li ovo najljepša ulica u Zagrebu?”, Pitao je voditelj na početku posta, zajedno s nekoliko idiličnih fotografija snimljenih pod procvjetalim drvećem.

“I kad imam obaveze na nekoliko ulica dalje, parkiram odmah tamo, malo zbog mirisa i boja, a malo zato što vagam ove japanske trešnje … Da li je moguće negdje donijeti odraslo drvo, a da ga ne počupate s ulice? Tražim prijatelja “, našalila se Marijana. Slijedom njezine ideje istražili smo koliko je vremena potrebno za uživanje u ovakvoj ljepoti u svom dvorištu (ako je naravno imate).

Pročitajte takođe: Najpopularnija ‘proljetna’ ulica: Marijana Batinić otkrila je ‘Instagram’ raj u Zagrebu

Puno truda i strpljenja – a odrasla drveća dobit ćete za petnaest godina! Ali sav se trud isplati! Donosimo vam najljepše sorte vrtnog drveća

Japanska trešnja, javor, magnolija ili jabuka Ola, forsicija, jasmin, paulovnija – sve su to drveća koja mogu niknuti u svačijem vrtu, uz malo znanja, truda i što je najvažnije – strpljenja jer mnoga drveća do svoje konačne visine i ljepote dosegnu do petnaest godina sadnje.

To su višegodišnje biljke kojima je potrebna posebna pažnja. Daju vrtnoj strukturi, pružaju hlad i stanište su malim životinjama, a do izražaja dolaze svojim obrisima, bojama, teksturama kore, lišća i cvijeća. Prije odabira potrebno je istražiti konačnu visinu stabla i koliko je vremena potrebno da se dostigne. Stoga je neophodno planirati sadnju i imati na umu da se drveće ne smije presađivati ​​ili saditi u mokro tlo, tlo treba biti suvo do vlažno, a struktura tla mrvičasta.

Japanska trešnja – otporna ljepotica

Jedno od najpoznatijih ukrasnih stabala zasigurno je japanska trešnja, iako podrijetlom iz Japana, uspijeva na našim prostorima. Zahvaljujući velikom otporu i sposobnosti da se odupre gradskom zagađenju, ovo ukrasno drvo najčešće se sadi u gradskim parkovima. U prosjeku naraste od osam do 12 metara, a sadi se u rano proljeće na zemljištima koja su nešto kiselija.

Jabuka Ola – traje do kasne jeseni

Poznata stabla jabuka imaju mnogo ukrasnih podvrsta koje cvjetaju obilnije od običnih stabala jabuka. Cvjetajući rijetkim cvjetovima, drveće jabuka Ola ima toliko cvijeća da su njihove grane jedva vidljive. Ukrasne sorte uzgajaju se uobičajenom poljoprivrednom tehnologijom kao i sve druge sorte, a vrt se ukrašava do kasne jeseni.

Japanski javor – pružit će vam ljepotu tijekom cijele godine

Japanski javor sa svojim crvenkastim cvjetovima takođe je jedno od omiljenih drveća koje raste u našoj zemlji, a naraste od pet do osam metara visine. S obzirom na to da je otporan na razne vremenske prilike, vrt pruža vizualno zadovoljstvo tokom cijele godine, što je velika rijetkost. Uzgaja se na sunčanom mjestu, a preferira blago kisela i vlažna tla.

Magnolija – Miss drveća

Magnolija, vrlo prepoznatljiva po svojim ružičastim i bijelim mirisnim cvjetovima, svojevrsno je ‘miss’ drvo. Raste vrlo sporo, do dva metra visine, pa je vrlo poželjan u nešto manjim vrtovima. Nije zahtjevan za uzgoj, a više voli sunce ili laganu hladovinu i najbolje ga je saditi na mjestima zaštićenim od jakog vjetra i mraza.

Forsythia – vjesnik proljeća

Ova ljepotica od najviše tri metra zasađena je na sunčanim ili polusjenovitim mjestima, a svoje žute cvjetove počinje pokazivati ​​rano u proljeće. Pogodan je za rastresita tla bogata humusom i smanjenom vlagom.

Jasmine – divan zaljubljenik u sunce

Stablo visoko oko pet metara takođe voli sunčana područja. Ima vrlo intenzivan miris, a bijeli cvjetovi rašireni su u krošnjama širokim oko dva metra.

Paulownia – samo za velike, bujne vrtove

Početak i sredina maja, kada je opasnost od mraza već u potpunosti prošla, idealno je vrijeme za sadnju ovog osjetljivog stabla. Trebao bi biti vrlo oprezan s njom, jer joj treba prostora – naraste do 20 metara visine.

Total
1
Shares
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Prethodni članak

Tri mladića privdena na Slaviji: Sukobili se zbog saobraćaja

Sledeći članak

Bežeći od policije skočio u Begej: Prethodno proganjao ženu

Povezani članci