19.5 C
Novi Pazar
Srijeda, 29 Juna, 2022

Situacija je jako teška, svaki dan gubimo do 100 vojnika

Ukrajina svaki dan gubi do 100 vojnika u borbama protiv ruskih snaga, rekao je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij.

U intervjuu za američki novinski kanal Newsmax ukrajinski čelnik je rekao da je najteža situacija na istoku zemlje, posebno u Severodonjecku i Lisičansku. “Situacija na istoku je vrlo teška. Svaki dan gubimo od 60 do 100 vojnika”, rekao je.

Zelenskij je dodao da se rakete koje je SAD poslao Ukrajini neće koristiti na ruskom tlu.

“Znam da neki ljudi u Sjedinjenim Državama govore da ćemo ih možda koristiti za napad na Rusiju. Gledajte, ne planiramo napasti Rusiju. Nismo zainteresirani za Rusku Federaciju. Ne borimo se na njihovom teritoriju”, poručio je.

Biden: SAD će Ukrajini dati napredne raketne sisteme

Američki predsjednik Joe Biden izjavio je da će Sjedinjene Države dati Ukrajini naprednije raketne sisteme i municiju kako bi “preciznije gađala ključne ciljeve na bojnom polju”.

Prema članku u New York Timesu, Biden je rekao: “Brzo smo krenuli u slanje Ukrajini znatne količine oružja i municije kako bi se mogla boriti na bojnom polju i biti u najjačoj mogućoj poziciji za pregovaračkim stolom.”

Britanski obavještajci objavili novo izvještaj

Britansko ministarstvo odbrane objavilo je posljednju procjenu situacije na terenu u Ukrajini.

“Ruske kopnene operacije i dalje su usko fokusirane na Donbas. Tokom 30.-31. maja borbe su se intenzivirale na ulicama Severodonjecka, a ruske snage su sve bliže centru grada.

Više od polovine grada vjerojatno su sada okupirale ruske snage, uključujući čečenske borce. Izvan Donbasa Rusija nastavlja izvoditi raketne napade dugog dometa na infrastrukturu diljem Ukrajine”, stoji u izvještaju.

Od početka rata ubijena 32 novinara

Ukrajinski parlament saopćio je kako su 32 novinara ubijena od početka ruske invazije na Ukrajinu 24. februara.

Ubijeno i ranjeno 689 djece

689 djece je ozlijeđeno ili ubijeno u Ukrajini, objavila je jutros Vrhovna Rada – ukrajinski parlament. Napominje se da te brojke nisu konačne jer se još radi na pokušaju potvrđivanja smrti na okupiranim područjima i područjima s aktivnim borbama. Prava brojka je vjerojatno mnogo veća – u gradovima poput Sjeverodonjecka, gradonačelnik je rekao da je nemoguće pratiti civilne žrtve tokom danonoćnog granatiranja.

Najnovije vijesti

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Povezane vijesti