Stolar nove generacije: Daje novi život starim stvarima i napravio je zaista jedinstveni poklon za kuma

Kada je prije deset godina krenuo u planinarske avanture, Mario Veneti (30) vrlo brzo je shvatio da spavanje u šatoru nije za njega i da želi noć provesti u brdima pod vedrim nebom. Nakon neuspješne potrage za ležaljkom koju može ponijeti sa sobom i vezati između dva stabla, na sajmu Hrelić u Zagrebu za 40 kuna kupio je staru šivaću mašinu Bagat Slavica i odlučio je sam sašiti.

Trebalo mu je nekoliko dana da shvati kako funkcionira kultna mašina: prvo ju je rastavio, zatim ponovo sastavio i na kraju napravio viseću mrežu Hemmens, personaliziranu ležaljku čija boja materijala, kaiša, torbi i konca bira kupac .

Pročitajte takođe: Lockdown ju je natjerao da započne vlastiti posao: Vinkovčanka pravi neodoljive vaze, tanjure i šalice

Od te sudbonosne kupovine na Hreliću, spretni Dubrovčanin svoje je znanje o šivenju “izbrusio” u udruzi Kamensko i svoje viseće mreže počeo slati kupcima iz cijelog svijeta. U međuvremenu je diplomirao na Građevinskom fakultetu u Zagrebu i posvetio se novoj strasti – uređenju interijera, stolariji i izradi ukrasnih zidova.

– Prošle godine sam napravio ograničenu liniju ukrasnih ogledala Retro Mirror Racquet. Riječ je o 12 starih drvenih teniskih reketa koje sam sakupljao nekoliko godina, uglavnom na Hreliću, kamo sam išao tako često da su me prodavači počeli pozdravljati. Na rekete sam zalijepio ogledalo i obložio ih trakom – kaže Mario, koji topliji dio godine provodi u rodnom Konavlima, gdje se nalazi njegova radionica, a u hladnijim mjesecima stvara u Zagrebu.

Pročitajte takođe: Lončarstvo na Visu: Vid Polončić održati će radionicu posvećenu tradicionalnoj obradi gline

Do sada je uredio prostorije bara Prekala Sweet u Dubrovniku, konobe Vinica Monković u Konavlima i teniskog kluba Građanski u Zagrebu, a za nekoliko kompanija snima i edukativne video spotove “uradi sam”.

– Ništa me ne raduje toliko kao stolarija i dizajn enterijera. Renoviram antikne komode, stolice i stolove i savjetujem svima koji se žele okušati u stolariji da počnu brusiti i bojiti namještaj od masivnog drveta. Kad ljudi vide razliku, to ih motivira da krenu dalje. Mislim da bi za početak svi trebali dobiti osnovni set alata. Bilo bi dobro da imate mali podrum ili čak garažu u kojoj bi to mogli učiniti, ali čak i ako ne, balkon ili dnevna soba bit će u redu – kaže Mario, dodajući da se mnogi korisni savjeti mogu naći u video zapisima na YouTube i pregršt ideja na Pinterestu.

Na kraju, kaže da obnova postojećeg, kvalitetnog namještaja donosi istinsko zadovoljstvo – jer unatoč bogatoj tržišnoj ponudi, takvi jedinstveni komadi još uvijek se ne mogu kupiti u velikim trgovačkim lancima.

Total
0
Shares
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Prethodni članak
Predlog da se nesavesnim vozačima trajno oduzima dozvola

Predlog da se nesavesnim vozačima trajno oduzima dozvola

Sledeći članak
Mogu li se ‘malina respiratori’ koristiti u intenzivnoj njezi?

Mogu li se ‘malina respiratori’ koristiti u intenzivnoj njezi?

Povezani članci