UNIMR Nino Ćatić: Međusobne tenzije medija postaju sve veći problem u ovoj sferi

Povodom Svjetskog dana slobode medija, Udruženje novinara i medijskih radnika “Nino Ćatić” poziva sve aktere društva da osiguraju sva pripadajuća prava zaposlenima u ovoj profesiji.

Politički pritisci i dalje se ogledaju kroz verbalne napade, omalovažavanja i optužbe kojima se želi diskreditovati određeni mediji i novinari. Osim toga, u bh. društvu vidljive su grupisanja politika i medija, što dovodi do međusobnih “blokovskih” prozivki i sukoba u javnosti. Nažalost, najbrojniji i najžešći pritisci i osporavanja dolaze upravo od medija. Ova učestala pojava da su mediji međusobno jedni drugima smetnja – pozicija je koja ostavlja malo prostora za tradicionalno tumačenje da su medijske slobode najčešće ugrožene od politika i vlasti. 

Bh. medijska scena došla je do tačke kada javnost primjećuje omalovažavanja, napade i pritiske samo kada su meta određeni mediji i novinari. Istovremeno, neprimjereni odnosi prema nekim drugim medijima i novinarima ne budu primijećeni ili prođu bez osuda. Čak su zabilježeni i slučajevi da se regulatori i oni koji se predstavljaju kao zaštitnici medijskih sloboda pohvalno određuju prema napadima na određene novinare. Ova selektivnost jedan je on najvećih problema u medijskoj sferi.  

Povodom Svjetskog dana medija, pozivamo na tolerantan odnos svih društvenih aktera, posebno političkih subjekata i samih medija prema novinarima i medijskim radnicima. Oni koji imaju kritiku na rad medija i novinara, uvijek je trebaju plasirati na prihvatljiv način, bez pokušaja dehumanizacije, uvreda, a ne da tako da bude ugrožena njihova sigurnost.   


(Saff)

Total
1
Shares
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Prethodni članak

Godišnjica zločina nad Bošnjacima u Hranči: Ubice se slobodno kreću ovim gradom

Sledeći članak

Kučan odgovorio Mustafi Ceriću i priznao da je Slovenija još 2011. predlagala “mirnu podjelu” Bosne i Hercegovine

Povezani članci